Ankara'da bir araya gelen 18 müfettiş, kontrolör ve denetçi derneğinin oluşturduğu Kamu Denetim Dernekleri Platformu, kamu denetim mensuplarının özlük haklarının görev ve sorumluluklarıyla uyumlu hale getirilmesini istedi. Platform adına açıklama yapan Talha Demirtaş, “Talebimiz ayrıcalık değil, adalettir” dedi.

Kamu Denetim Dernekleri Platformu'nun Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, Platform adına açıklama yapan Talha Demirtaş, kamu denetim mensuplarının özlük haklarında yaşanan sorunlara dikkat çekerek düzenleme çağrısında bulundu. 18 dernek başkanının katıldığı basın toplantısında konuşan İş Müfettişleri Derneği Başkanı Şamil Murat Keçeci de, denetimin önemine dikkat çekerek, özlük haklarındaki yetersizlikten dolayı müfettişlik mesleğine talebin her geçen gün azaldığını söyledi.

Kamu denetiminin Türkiye’de köklü bir devlet geleneğine sahip olduğunu belirterek, müfettiş, kontrolör, denetçi ve iç denetçilerin kamu kurumlarının en üst yöneticileri adına görev yaptığını ifade eden Platform Sözcüsü Demirtaş, “Kamu denetimi, devlet yönetiminin vazgeçilmez unsurudur. Türkiye’de kamu denetiminin köklü bir devlet geleneği bulunmaktadır. Osmanlı dönemindeki teftiş ve mali denetim uygulamalarından Cumhuriyet döneminin modern denetim sistemine uzanan süreçte denetim, kamu yönetiminin hukuka uygun, şeffaf, hesap verebilir ve etkin biçimde yürütülmesinin temel araçlarından biri olmuştur. Bugün müfettişler, kontrolörler, denetçiler ve iç denetçiler; Bakan, Kurum Başkanı, Genel Müdür, Rektör veya Belediye Başkanı gibi kamu kurumlarının en üst yöneticileri adına görev yapmakta, devletin denetim yetkisini temsil etmektedir. Bu onurlu mesleğin mensupları yalnızca hata arayan veya mevzuata aykırılık tespit eden kişiler değildir. Kamu kaynaklarını koruyan, usulsüzlükleri önleyen, kamu zararının ortaya çıkmasını engelleyen, idareye rehberlik eden ve kamu hizmetlerinin daha etkin yürütülmesine katkı sağlayan bir kamu hizmeti yürütmektedirler. Dolayısıyla kamu denetiminin niteliği, yalnızca denetim elemanlarını değil, doğrudan doğruya devletin yönetim kapasitesini ve vatandaşın kamu yönetimine duyduğu güveni ilgilendirmektedir” ifadesini kullandı.
Kamu denetim mesleği mensuplarının günümüzde ciddi bir özlük hakkı sorunuyla karşı karşıya kaldıklarına da değinen Demirtaş, meslekler arasındaki farklılıkların giderilmesi ve denetim mesleğinin kariyer yapısının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Açıklamasında, “Talebimiz ayrıcalık değil, adalettir. Kamu Denetim Dernekleri Platformu olarak talebimiz açıktır: Kamu denetim meslek mensuplarının özlük hakları yeniden değerlendirilmelidir. Müfettiş, kontrolör, denetçi ve iç denetçilerin görev, sorumluluk, risk ve çalışma koşulları dikkate alınarak adil bir özlük sistemi oluşturulmalıdır. Çünkü güçlü bir denetim sistemi olmadan güçlü bir kamu yönetiminden söz etmek mümkün değildir” diyen Demirtaş, karar vericilere de çağrıda bulundu.
Demirtaş şöyle konuştu: “Bizler devlet terbiyesi, hukuk devleti ilkesi ve vazife bilinci içerisinde görev yapıyoruz. Bundan sonra da kamu kaynaklarının korunması, kamu yararının gözetilmesi ve vatandaşlarımızın hakkının korunması için görevimizi tarafsızlık ve sorumluluk anlayışıyla sürdüreceğiz. Ancak beklentimiz şudur; Devletimizin, kendi adına denetim yapan kamu denetim mensuplarının emeğine, sorumluluğuna ve fedakârlığına sahip çıkmasıdır.
PLATFORMU OLUŞTURAN DERNEKLER Adalet Kontrolörleri Derneği, AFAD Denetçileri Derneği, Aile ve Sosyal Hizmetler Müfettişleri Derneği, Dernekler Denetçileri Derneği, Devlet Denetim Elemanları Derneği, Gümrük ve Ticaret Müfettişleri Dayanışma Derneği, Hazine Kontrolörleri Derneği, İş Müfettişleri Derneği, Kültür ve Turizm Denetim Elemanları Derneği, Mahalli İdareler Kontrolörleri Derneği, Milli Eğitim Müfettişleri ve Merkez Örgütü Yöneticileri Derneği, Muhasebat Kontrolörleri Derneği, Sağlık Müfettişleri Derneği, Sanayi ve Teknoloji Müfettişleri Derneği, Sosyal Güvenlik Müfettişleri Derneği, TRT Müfettişleri Derneği, Vakıflar Genel Müdürlüğü Müfettişleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Vergi Müfettişleri Derneği
