Bu alana reklam verebilirsiniz Sol kule (geniş ekran) · 160×600 px
(326) 214 86 49
Reklam
16 Ekim 2026, Cuma
Reklam
Vefat Edenler
Reklam
Türkiye (Ulusal)

Bakan Fidan'dan Bakü'de Azerbaycan mesajı: "Sorunlarımızı medeni şekilde konuşuruz"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türkiye-Azerbaycan ilişkileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İki ülke arasındaki kardeşlik bağlarının farklı görüşler üzerinden yıpratılmaması gerektiğini vurgulayan Fidan, Türkiye'nin Karadeniz'i savaşın dışında tutmak için Rusya ve Ukrayna'ya teklif sunduğunu açıkladı.

4 dk okuma 0
Bakan Fidan'dan Bakü'de Azerbaycan mesajı: "Sorunlarımızı medeni şekilde konuşuruz"
Kaynak AA

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türkiye-Azerbaycan ilişkileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İki ülke arasındaki kardeşlik bağlarının farklı görüşler üzerinden yıpratılmaması gerektiğini vurgulayan Fidan, Türkiye'nin Karadeniz'i savaşın dışında tutmak için Rusya ve Ukrayna'ya teklif sunduğunu açıkladı.

Haberlerimizi Google’da Takip Edin

Gelişmelerden anında haberdar olun.
Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyin

Haberlerimizi Google’da Takip Edin

Gelişmelerden anında haberdar olun.
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 7. Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik ilişkilerin önemine dikkat çeken Fidan, iki ülkenin geçmişte pek çok zorlu süreçten birlikte geçtiğini belirtti. Bakan Fidan, Rusya-Ukrayna Savaşı ve Karadeniz'deki seyrüsefer güvenliğine ilişkin yürütülen diplomatik temaslar hakkında da bilgi verdi.

Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin içi · 640×320 px
(326) 214 86 49

"İKİ DEVLET, TEK MİLLET PRENSİBİ HER ALANDA KENDİNİ GÖSTERİYOR"

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin güçlü tarihi ve stratejik temellere dayandığını belirten Bakan Fidan, iki ülke liderleri arasındaki dostluk ve kardeşlik bağının birçok zorlu süreçte sınandığını ifade etti.

Fidan, "İki devlet, tek millet prensibi kendisini bütün alanlarda göstermektedir. Liderlerimiz arasında sarsılmaz bir dostluk ve kardeşlik bağı vardır. Bu bağ çok zor zamanlarda, savaş ve kriz zamanlarında test edilmiş bir bağdır." dedi.

Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İki ülke arasında zaman zaman farklı yaklaşımların ortaya çıkabileceğine işaret eden Fidan, bu görüş ayrılıklarının Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik dayanışmaya zarar verecek şekilde kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Fidan, "Bugün iki ülkenin ortaya koyduğu stratejik dayanışma, uluslararası camia tarafından da yakın takip edilmekte." ifadelerini kullandı.

"İLİŞKİLERİMİZİN YIPRATILMASINA İZİN VERMEMELİYİZ"

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin gelecekte de belirleyici olmaya devam edeceğini söyleyen Fidan, iki ülke arasındaki kardeşliği zayıflatabilecek tutumlardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Türk ve Azerbaycan toplumlarının iletişim olanaklarının gelişmesiyle birbirine daha fazla yakınlaştığını anlatan Fidan, kültürel, siyasi, sosyal ve finansal alanlarda yoğun bir etkileşim bulunduğunu kaydetti.

Sanal medya ve diğer iletişim kanalları aracılığıyla iki ülke kamuoyunun birbirini karşılıklı etkilediğini ifade eden Fidan, bu durumun beraberinde önemli sorumluluklar getirdiğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"SORUNLARIMIZI MEDENİ BİR ŞEKİLDE KONUŞURUZ"

İki ülke arasında bazı konularda farklı bakış açılarının bulunabileceğini belirten Bakan Fidan, bunların kardeşlik ilişkilerine uygun biçimde ele alınması gerektiğini söyledi.

Fidan, "Biz kadim bir milletiz. Kendi sorunlarımızı da bu kadim geçmişe yakışır bir şekilde, bize yaraşan bir şekilde oturup medeni bir şekilde konuşuruz." ifadelerini kullandı.

Farklı görüşlerin sanal medya üzerinden propaganda malzemesine dönüştürülmesine gerek olmadığını vurgulayan Fidan, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin bu tür tartışmalardan etkilenmemesi gerektiğini belirtti.

ERDOĞAN'IN TALİMATLARINI İLETTİ, ALİYEV İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakü ziyareti öncesinde kendisine talimat ve direktiflerini ilettiğini açıklayan Fidan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı görüşmede de iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdiklerini söyledi.

Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Aliyev'in görüşlerini ve yaklaşımını dinlediklerini belirten Fidan, iki lider arasındaki güçlü bağın devam edeceğini vurguladı.

Her iki tarafın da farklılıkların istismar edilmemesi ve kardeşlik ilişkilerinin önüne yeni engeller çıkarılmaması konusunda hassasiyet gösterdiğini ifade eden Fidan, tüm kesimlerin aynı sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.

TÜRKİYE'DEN RUSYA VE UKRAYNA'YA KARADENİZ TEKLİFİ

Bakan Fidan, Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin değerlendirmesinde Türkiye'nin önceliğinin çatışmaların sona ermesi olduğunu belirtti.

Savaşın tamamen durdurulamaması nedeniyle Karadeniz'in çatışmaların dışında tutulması için diplomatik girişimlerde bulunduklarını açıklayan Fidan, bu konuda Rusya ve Ukrayna ile temasların sürdüğünü söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de konuyu görüştüğünü belirten Fidan, Rus tarafının değerlendirmelerini dinlediklerini aktardı.

Türkiye'nin Karadeniz'deki duruma ilişkin hazırladığı teklifi hem Rusya'ya hem de Ukrayna'ya ilettiğini açıklayan Fidan, tarafların yaklaşımlarını değerlendirdiklerini ve sorunun daha yapıcı biçimde çözülmesi için çalıştıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İlgini Çekebilir

01:30

Meteoroloji’den yağış açıklaması: Üç katına çıktı

Sarıyer'de sel felaketi! Karanlığa gömülen mahalle havadan görüntülendi

"KARADENİZ'DE SEYRÜSEFER EMNİYETİ SON DERECE ÖNEMLİ"

Karadeniz'de gemilerin güvenli şekilde hareket edebilmesinin yalnızca bölge ülkelerini değil, küresel ekonomiyi de ilgilendirdiğini belirten Fidan, deniz ticaretinde yaşanan aksaklıkların dünya gıda piyasaları üzerinde ciddi etkileri bulunduğunu söyledi.

Özellikle Afrika ülkelerine yönelik buğday ticaretinin risk altında olduğuna dikkat çeken Fidan, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın da küresel ekonomik sorunları derinleştirdiğini belirtti.

Karadeniz'de ticaretin kısıtlanmasının olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade eden Fidan, Türkiye'nin seyrüsefer güvenliğinin sağlanması için girişimlerini sürdürdüğünü kaydetti.

HÜRMÜZ VE BABÜLMENDEP UYARISI

Dışişleri Bakanı Fidan, Karadeniz'deki gelişmelerin diğer önemli deniz geçiş noktalarında yaşanan sorunlarla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Hürmüz Boğazı'nın kapalı olduğunu, Babülmendep Boğazı'nda ise zaman zaman kısıtlamalar yaşandığını ifade eden Fidan, bu gelişmelerin dünya ekonomisi üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çekti.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerin deniz ticaretindeki aksamalardan daha fazla etkilendiğini söyleyen Fidan, Türkiye'nin Karadeniz'de güvenli ticaretin devam etmesi ve sorunların çözülmesi için çalışmalarını sürdüreceğini bildirdi.

Kaynak: CNN Türk – haberin aslı
Bu haberi paylaşın
Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin sonu · 728×90 px

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İlgili Haberler