Bu alana reklam verebilirsiniz Sol kule (geniş ekran) · 160×600 px
(326) 214 86 49
Reklam
27 Ekim 2026, Salı
Reklam
Vefat Edenler
Reklam
Dünya (Ulusal)

Yerin kilometrelerce altında dev yapı keşfedildi: Kıtayı yavaş yavaş ikiye bölüyor

Afrika kıtasının kilometrelerce altında bulunan dev bir sıcak kaya kütlesinin, Doğu Afrika'da devam eden ayrılma sürecin...

2 dk okuma 0
Yerin kilometrelerce altında dev yapı keşfedildi: Kıtayı yavaş yavaş ikiye bölüyor

Araştırmada 12 yılı aşkın süredir toplanan uydu konum verileri üç boyutlu yer altı modelleriyle karşılaştırıldı. Sonuçlar, kıtanın derinliklerinden yükselen sıcak kaya hareketlerinin Doğu Afrika'daki yer kabuğunun hareket yönünü etkilediğini gösterdi.

KITANIN ALTINDA DEV BİR YAPI VAR

Afrika Süper Sütunu, Dünya'nın mantosunda bulunan dev bir sıcak kaya yükselmesi olarak biliniyor. Güney Afrika'nın derinliklerinden kuzeydoğuya doğru uzanan bu yapı, Doğu Afrika'nın altında yüzeye doğru yaklaşıyor.

Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin içi · 640×320 px
(326) 214 86 49

Bölgeden geçen Doğu Afrika Rift Sistemi ise binlerce kilometre uzunluğunda. Burada yer kabuğu farklı yönlere doğru geriliyor, inceliyor ve faylarla parçalanıyor. Bu hareketler aynı zamanda bölgede görülen depremler ve yoğun volkanik faaliyetlerle de bağlantılı.

Araştırmacılar, normalde yarılma hattına dik olması beklenen hareketin yanında kuzeye doğru sıra dışı bir hareket bulunduğunu tespit etti. Bilgisayar modelleri, bu hareketin kıtanın altındaki dev sıcak kaya akışıyla açıklanabileceğini gösterdi.

YER KABUĞU 13 KİLOMETREYE KADAR İNCELDİ

Afrika'nın doğusundaki değişimin bir başka önemli işareti de Kenya'da tespit edildi. Turkana Rift Bölgesi'nde yapılan sismik ölçümlerde kıtasal kabuğun bazı noktalarda yaklaşık 13 kilometre kalınlığa kadar inceldiği belirlendi.

Yer kabuğunun gerilmeye ve incelmeye devam etmesi, Doğu Afrika'nın geçirdiği büyük jeolojik dönüşümün en önemli göstergelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Süreç ilerledikçe kıtanın doğusundaki levhalar birbirinden daha fazla uzaklaşıyor.

AFRİKA'NIN ŞEKLİ DEĞİŞİYOR

Doğu Afrika'daki yarılma milyonlarca yıldır devam eden büyük bir jeolojik sürecin parçası. Kıtanın altındaki sıcak kaya hareketleri ile yüzeydeki gerilmenin birlikte çalışması, yer kabuğunun giderek parçalanmasına neden oluyor.

Yeni araştırma, kıtaların nasıl parçalandığını anlamak açısından Doğu Afrika'yı dünyanın en önemli doğal laboratuvarlarından biri haline getiriyor. Bilim insanları artık yüzeyde ölçülen hareketlerle kilometrelerce derindeki dev yapının hareketleri arasında doğrudan bağlantı kurabiliyor.

Kaynak: Sözcü – haberin aslı
Bu haberi paylaşın
Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin sonu · 728×90 px

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İlgili Haberler