Bu alana reklam verebilirsiniz Sol kule (geniş ekran) · 160×600 px
(326) 214 86 49
Reklam
11 Ekim 2026, Pazar
Reklam
Vefat Edenler
Reklam
Gündem (Ulusal)

Yasa değiştiren dansöz krizi

Kızının düğününe dansöz oynatmak isteyen bir baba, Kıbrıs Rum yönetiminin “Müslüman düğününde dansöz oynatmak yasak” diyen asırlık sömürge yasasına takıldı. Baba, Rum yönetimini AİHM’e şikâyet ederek 1 yıl sonra davayı kazandı. Rum yönetimi ise yasanın değiştirileceğini duyurdu.

Güncelleme: 2 dk okuma 0
Yasa değiştiren dansöz krizi
Haberlerimizi Google’da Takip Edin
Gelişmelerden anında haberdar olun.
Google’da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
Haberin Devamı
class='medyanet-inline-adv'>

KIBRIS Rum yönetiminin Larnaka kentinde ismi açıklanmayan Kıbrıslı Türk baba, geçen yıl kasım ayında 24 yaşındaki kızının düğününe kadın şarkıcı ve dansöz getirmek istedi. Düğün öncesinde evlilik için gerekli belgeleri alırken, kadın şarkıcı ve dansöz konusu da gündeme geldi. Rum yetkililer, İngiliz sömürge döneminden kalan ceza yasasının ‘Müslüman eğlenceleri’ başlıklı ve sadece Müslümanları kapsayan 97’nci maddesini göstererek, “Müslüman düğününe kadın şarkıcı ve dansöz getirmek yasak, bir ay hapis ya da para cezası verilir” uyarısında bulundu. Yasanın ‘dansöz’ tanımında da “fahişelik, şarkıcılık yapan, dans eden kadın” tanımı yer alıyordu.

DÜĞÜNÜ BAŞKA ÜLKEDE YAPTI

Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin içi · 640×320 px
(326) 214 86 49

Baba önce düğünü iptal etti, ‘dansöz oynatmanın’ yasak olmadığı başka ülkede yapma kararı aldı ancak avukatlarının tavsiyesiyle Rum yönetimini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) şikâyet etti. Başvuruyu kabul eden mahkeme, Rum Başsavcılığı’ndan savunma istedi. Rum Başsavcılığı, kusuru kabul etti ve İngiliz sömürge döneminden kalan yasanın değiştirilmesi için Meclis’te çalışma başlatıldığını bildirdi. Rum hükümeti, Türk baba ile dostane uzlaşı yoluna gitti ve 3 bin 500 Euro tazminat, 1500 Euro da mahkeme masrafları olmak üzere 5 bin Euro ödemeyi kabul etti. AİHM, Türk babanın uzlaşıyı kabul etmesi nedeniyle davayı gündeminden düşürdü.

Haber Bültenleri ve E-Posta Tercihleri

Türkiye ve dünyadaki en güncel gelişmelerden haberdar olmak için, bültenlerin gönderileceği e-posta adresini girin.

Kaynak: Hürriyet – haberin aslı
Bu haberi paylaşın
Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin sonu · 728×90 px

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İlgili Haberler