Bu alana reklam verebilirsiniz Sol kule (geniş ekran) · 160×600 px
(326) 214 86 49
Bu alana reklam verebilirsiniz Sağ kule (geniş ekran) · 160×600 px
(326) 214 86 49
03 Ekim 2026, Cumartesi
Reklam
Vefat Edenler
Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – başlık altı · 728×90 px
Genel Haberler (Yerel)

KUTLU: DENİZCİLİK STRATEJİK BİR ALAN

3 dk okuma 363
d69d.jpeg
d69d.jpeg

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası (İMEAK) İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu, Kabotaj Bayramı’nın 99’uncu yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türk denizciliğinin tarihsel gelişimi, mevcut durumu ve hedefleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulunurken, denizciliğin stratejik bir alan olarak görülmesi gerektiğine dikkat çekti.

1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile birlikte Türkiye'nin denizlerdeki egemenliğini kazandığını, 1936 Montrö Sözleşmesi ile bu egemenliğin daha da güçlendiğini vurgulayan Başkan Kemal Kutlu, Atatürk’ün 1937 yılında denizciliği Türk milletinin bir ülküsü olması gerektiğini ve bu alanda kalkınmanın önemini işaret ettiğini hatırlattı.

Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin içi · 640×320 px
(326) 214 86 49

Atatürk’ün aynı zamanda denizciliğin yalnızca bir ulaşım yöntemi değil, aynı zamanda iktisadi bir kalkınma modeli olduğunun da altını çizdiğini kaydeden Başkan Kutlu “Tersane yapımı, gemiler, limanlar, iskeleler, deniz sporları kulüpleri yaparak geliştirin demektedir. Üç tarafı deniz olan bir ulusun sınırlarını halkın kudreti belirler’ demekte, bu şu an gündemimizde olan mavi vatanı tarif etmektedir” diye konuştu.

Denizcilik altyapısının son yıllarda önemli oranda geliştiğini belirten Kutlu, 1923’de 65.000 DWT olan Türk sahipli gemi filosunun 53 milyon DWT'ye (deadweight ton) ulaştığını ve dünya sıralamasında 11. basamağa yükseldiğini, amaçlarının, ilk 10’a girerek dünya deniz ticaretinden daha fazla pay almak olduğunu kaydetti.

Bugün dünyada yıllık 12,5 milyar tonluk yük taşımacılığı gerçekleştiğini ve bunun yaklaşık 530 milyon tonunun Türkiye’de elleçlendiğini aktaran Başkan Kutlu, “Günümüzde 120 milyon ton yük İskenderun Körfezi’nden geçmektedir. Bunu rağmen İskenderun’un konteyner taşımacılığındaki payı hâlâ düşük. Söz konusu yükler Türkiye’de 185 adede ulaşan Liman ve İskelelerde elleçlenmektedir. Balıkçı Barınaklarımızın sayısı 385’e ulaşmıştır. 84 adet Yat bağlama yerimiz mevcut olurken, 29 bin tekne bağlama kapasitesine ulaşmıştır” dedi.

DENİZ SPORU    Büyük önderin denizlerin her alanında faaliyetlerin genişlediğine de dikkat çeken Başkan Kutlu, 148 yelken kulübü ile gençlerin denizcilikle erken yaşta tanıştığını ve bireysel tekne kullanımı, kaptanlık gibi alanlarda yetiştirildiğini belirterek, “Denizci Ülke, Denizci Millet” misyonuna katkıda bulunduğuna işaret etti.

ÖNEMLİ BİR ÜS       İskenderun Körfezi’nin sahip olduğu potansiyelin giderek daha iyi değerlendirildiğini belirten Kutlu, bölgede 32 römorkör, 50’yi aşkın kılavuz kaptan ve çok sayıda dalgıç firması bulunduğunu, bu yapıların Türk firmaları tarafından işletildiğini, ayrıca İskenderun ve Ceyhan Liman Başkanlıklarından yılda 5.400 gemi trafiği gerçekleştiğini söyledi

Küresel ticaret hatlarındaki değişimlere de değinen Kutlu, Panama Kanalı’ndaki kuraklık ve Süveyş Kanalı’ndaki güvenlik risklerinin dünya deniz ticaretine olumsuz yansıdığına değinerek “Süveyş Kanalı'nın alternatifinin olmaması, Çin-Avrupa seferlerinde 1 haftalık gecikmelere neden oluyor. Çin-İskenderun seferleri de 20-28 gün arası etkileniyor. Meksika, Atlantik ve Pasifik kıyısına Liman planlayıp iki limanı kara ve demiryolu ile birleştirip, Panama kanalına alternatif çözüm üretmeye çalışmaktadır. Denizcilik sektörü Gemi, Liman, Römorkör, Tersaneleriyle 2050 yılına kadar yeşil dönüşüme geçmesi gerekmektedir. Bu sektör üzerinde önemli bir finans baskısı getirmektedir. Ayrıca Çin’in dünya deniz ticaretindeki artan etkisini de değerlendirirsek; Çin’in büyük limanlara yaptığı yatırımlar ve tersane kapasitesi dünya rekabetinde belirleyici hale geldi” şeklinde konuştu.

Askeri açıdan da denizciliğin stratejik önemine değinen Kutlu, Çin’in yılda 6 uçak gemisi üretebildiğini, buna karşın ABD’nin ancak 6 yılda bir gemi üretebildiğini, bu durumun, askeri alanda da denizcilik üzerinden bir rekabet zemini yarattığını ifade etti.

Bu haberi paylaşın
Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin sonu · 728×90 px

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İlgili Haberler