Kaynak, X/@RTErdogan
- Yazan, BBC News Türkçe
- Bildirdiği yer, Londra
- Yayın tarihi 7 Ekim 2026, 12:23 +03Güncelleme bir dakika önce
- Okuma süresi 3 dk
Gündemi BBC Türkçe'den takip etmek artık WhatsApp'ta da mümkün. Haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesi için tıklayın.
Mutlak butlan kararı sonrası haziran ayında CHP'den istifa eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay bugün AKP'ye katıldı.
AKP rozetini, partinin yeni yasama yılındaki ilk grup toplantısına katılan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan taktı.
Törenin ardından bir konuşma yapan Tugay, "Biz siyaseti neden yapıyoruz?" diye sorarak, "büyük lider" diye nitelendirdiği Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı alıntıladı.
"Bu ülkenin kenar mahallerinde unutulmuş gariplerin, yoksulların hakkı yenmiş mazlumların, çiftçinin ve esnafın hakkını korumak için siyaset yapıyoruz. AKP kimsesizlerin kimsesidir" dedi.
"Bu sözler Türkiye Cumhuriyeti'nin son 25 yılına damgasını vurmuş, büyük liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleridir" diyen Tugay, "Her İzmirli bilir ki, Cumhuriyet'e samimiyetle sahip çıkan siyasetçi kimsesizlerin kimsesi olmak için çalışır" diye ekledi.
Tugay, "AKP ailesinin kıymetli desteğiyle İzmir'i ayağa kaldırmak, şehrimizi adeta yeniden inşa etmek için yola çıkıyoruz" dedi.
"Yerel yönetim ve merkezi hükümet uyumuyla çok güzel işler başaracağız. En önemli şey milletimizin güvenini kazanmak, gönlünü yapmak, bunu hiçbir zaman unutmayacağız." ifadesini kullandı.
- Fon soruşturmasında adı geçen Ali Emre Ballı ölü bulundu
- AKP'nin İzmir marşlı paylaşımı neden tartışılıyor?
- ABD'de idam mahkumu Christa Pike'ın 'bilinci açıldı ve konuşuyor'
- Karadeniz'de vurulan 'Türk sahipli' gemideki 10 kişilik mürettebatın tamamı hayatını kaybetti
Haberin sonu
Tugay'ın rozet töreninden önce konuşan Erdoğan, "İzmir bugün bir başka, çok coşkulu" dedi.
Erdoğan sözlerinin devamında, "AK Parti ailesi yeni katılımlarla daha da büyümeye, güçlenmeye, saflarını genişletmeye devam ediyor. Rüşvetsiz selam dahi vermeyen, parti derebeylerinin baskısından bıkanlar, gecenin bir yarısında sinkaflı küfürlere maruz kalmak istemeyenler, huzur içinde, uyum içinde şehirlerine hizmet etmeye çalışanlar en güvenli adres olarak AK Parti'yi görüyor" ifadelerini kullandı.
Tugay'ın bugün AKP'ye katılması bekleniyordu. Yeni Parti, saat 19.00'da İzmir'de il başkanlığı önünde toplanma çağrısı yaptı.
Ajanslar İzmir'de meydanların polis tarafından kapatıldığını bildirdi.
Ne olmuştu?
Cemil Tugay, 30 Eylül'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüşmüştü.
Yakın zamana kadar AKP'ye katılacağı iddialarını reddetti.
AKP'nin resmi hesabından 6 Ekim akşamı yapılan İzmir paylaşımında çöp dolu bir dağ, montajla çiçeklerin açtığı bir dağa dönüşüyordu.
Videoya, "İzmir'in dağlarında çiçekler açar" sözlerinin yer aldığı İzmir Marşı eşlik etmişti.
- AKP'nin İzmir marşlı paylaşımı neden tartışılıyor?
Paylaşımın son karesinde 7 Ekim 2026 tarihi ekrana yansımıştı. Bu nedenle Tugay'ın bu tarihte parti değiştirmesi bekleniyordu.
Bu paylaşım sonrası Yeni Parti lideri Özgür Özel de bir paylaşım yapmış ve "İzmir'e "gavur" diyenlerin, İzmir marşına merakı manidar" ifadelerini kullandı.
"Hadi Erdoğan, yarın o namerd ile kamera karşısına geçmeni ve tarihe yeni bir utanç fotoğrafı bırakmanı bekliyorum" diyen Özgür Özel 7 Ekim'deki olası rozet törenini işaret etmişti.
Türkiye'nin en büyük üçüncü ili İzmir, 1999'dan beri DSP ve CHP'li belediye başkanları tarafından yönetiliyor.
İzmir'de sağ partiden seçilen son Büyükşehir Belediye Başkanı önce ANAP, daha sonra DYP'den aday olan Burhan Özfatura'ydı.
AKP, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için son üç yerel seçimde 2014'te Binali Yıldırım, 2019'da Nihat Zeybekci, 2024'te ise Hamza Dağ'ı aday göstermiş ancak seçimleri kazanamamıştı.
Bazı belediye başkanlarının AKP'ye katıldığı günlerde Tugay "AKP'ye katılırsam eşim beni boşar" demişti.
Cemil Tugay kimdir?
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin internmet sitesindeki profiline göre Cemil Tugay, 1967 yılında babasının mecburi görevi sırasında Van'da dünyaya geldi.
Ortaöğrenimini İzmir İnönü Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1989 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.
Kaynak, Mehmet Emin Menguarslan/Anadolu via Getty Images
Çorum ve Tire'de dört yıl pratisyen hekim olarak görev yaptı.
1993-2000 yılları arasında plastik cerrahi alanında uzmanlık eğitimi aldı ve uzman doktor oldu.
1997 yılında ABD'deki Cleveland Clinic'te bir yıl araştırmacı doktor olarak çalıştı.
Uzmanlık sonrasında çeşitli hastanelerde plastik cerrahi uzmanı olarak görev yaptı, ardından Karşıyaka'da serbest hekimliğe başladı.
Siyasi yaşamına 2010 yılında CHP'ye üye olarak başladı; parti teşkilatında ve çeşitli kurullarda görev aldı.
Tabip odaları ve meslek örgütlerinde yöneticilik yapan Tugay, sağlık alanındaki sivil toplum faaliyetleriyle de öne çıktı.
Tugay 2019 yılında Karşıyaka Belediye Başkanı, 2024'te İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.
Tugay, 18 Haziran 2026'da CHP'den istifa ederek görevini bağımsız olarak sürdürmeye başlamıştı.
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.