Bu alana reklam verebilirsiniz Sol kule (geniş ekran) · 160×600 px
(326) 214 86 49
Reklam
11 Ekim 2026, Pazar
Reklam
Vefat Edenler
Reklam
Ekonomi (Ulusal)

İkinci el araçta son 19 ayda yüzde 36 reel kayıp

2. el araçlar uzunca bir süre yatırım aracı olarak görülmüş, çoğu kişi de araç almıştı. Fakat son 2 senedir, 2. el piyasası çok durgun. Hal böyle olunca da 2. el araç fiyatları 19 ayda %36 değer kaybetti. Yalın Onat Ergör ve Mehmet Çakırlar'ın haberi.

2 dk okuma 0
İkinci el araçta son 19 ayda yüzde 36 reel kayıp
Kaynak Kanal D

2. el araçlar uzunca bir süre yatırım aracı olarak görülmüş, çoğu kişi de araç almıştı. Fakat son 2 senedir, 2. el piyasası çok durgun. Hal böyle olunca da 2. el araç fiyatları 19 ayda %36 değer kaybetti. Yalın Onat Ergör ve Mehmet Çakırlar'ın haberi.

Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İkinci el araç piyasasında son 19 ayda %36’ya varan reel değer kaybı yaşandı. Enflasyonel artışa rağmen araç fiyatlarının sabit kalması ve hatta gerilemesi piyasayı kilitledi. Sektör temsilcileri düşüşü yüksek faiz ve kredi kısıtlamalarına bağlarken, galericiler yapılan indirimlere rağmen satışların durma noktasına geldiğini belirtiyor.

SON 2 YILDIR ARAÇ KAZANDIRMIYOR

Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin içi · 640×320 px
(326) 214 86 49

Son yıllarda enflasyon kaynaklı fiyat artışlarının aksine, ikinci el otomobil piyasasında tam tersi bir tablo hâkim. Sektör verilerine göre son 19 ayda ikinci el araçlarda yaşanan reel değer kaybı %36'ya ulaştı. Yüksek faiz oranları ve kredi imkânlarının kısıtlanması, alıcıların piyasadan çekilmesine neden oldu.

Piyasadaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sektör Temsilcisi Ersin Kavaklıoğlu, satışların inanılmaz derecede düştüğünü ifade etti:

"Son iki yıla kıyasla araç fiyatlarında ortalama %35 oranında bir gerileme var. Enflasyon devam etmesine rağmen araçlar son iki yıldır değer kazanmıyor. Örneğin 2 milyon liralık bir araç fiyatı artmadığı gibi 1 milyon 700 bin liraya kadar düştü. Fiyatlardaki gerileme son 4-5 aydır aralıksız sürüyor. Bunun en büyük sebebi yüksek faizler ve krediye erişimdeki kısıtlamalardır."

Reklam
Reklam
Reklam
Reklam


"1,9 MİLYON LİRA OLMASI GEREKEN ARAÇ GEÇEN YILKİ FİYATINDA"

Enflasyon karşısında araçların değerini koruyamadığını rakamlarla anlatan Oto Galerici Ömer Yurtaşer, fiyatların geçen yılla aynı seviyede saydığını belirtti:

"Geçen yıl 1,5 milyon lira civarında olan bir aracın, %30'luk enflasyon artışıyla bugün 1 milyon 950 bin lira seviyelerine çıkması gerekiyordu. Ancak piyasadaki durgunluk nedeniyle araç hâlâ geçen seneki fiyatını koruyor, hatta alt bandında satılıyor."


"YÜZDE 15 İNDİRİM YAPTIK AMA TELEFONLAR ÇALMIYOR"

Satış yapabilmek için etiket fiyatlarını geriye çektiklerini belirten Oto Galerici Mehmet Çakmaklı, otomotiv piyasasının yatırım araçlarındaki dalgalanmalardan doğrudan etkilendiğini söyledi:

Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"Fiyatları %10 ila %15 oranında aşağı çektik ama buna rağmen telefonlarımız çalmıyor. Otomotiv piyasası altındaki hareketliliğin altında ezildi. Geçen haftalarda altın yükseldiğinde hemen 2-3 araç satabildik. Ancak altın 2-3 gün düşüşe geçince otomotiv piyasası da anında tepki verip geriye çekildi."

İlgini Çekebilir

Trump'ın isim değiştirme talepleri okyanuslara uzandı: Atlantik ve Pasifik'e göz dikti

Nükhet Duru'dan Sağlık İtirafı: 18 Yaşında Yakalandım, Ara Sıra Ataklar Geliyor

Kaynak: CNN Türk – haberin aslı
Bu haberi paylaşın
Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin sonu · 728×90 px

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İlgili Haberler