Bu alana reklam verebilirsiniz Sol kule (geniş ekran) · 160×600 px
(326) 214 86 49
Reklam
08 Ekim 2026, Perşembe
Reklam
Vefat Edenler
Reklam
Dünya (Ulusal)

ABD gazetesinden çarpıcı iddia: Raporları İsrail lehine değiştirdi

New York Times (NYT) gazetesi, ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee’nin baş danışmanlarından David Milstein isimli diplomatın, Binyamin Netanyahu hükümetini olumlu şekilde göstermek amacıyla bilgi çarpıttığını öne sürdü.

Güncelleme: 3 dk okuma 0
ABD gazetesinden çarpıcı iddia: Raporları İsrail lehine değiştirdi
Haberlerimizi Google’da Takip Edin
Gelişmelerden anında haberdar olun.
Google’da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
Haberin Devamı
class='medyanet-inline-adv'>

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee’nin baş danışmanlarından 36 yaşındaki diplomat David Milstein'ın, son dönemde ABD yönetimine gönderilen raporlardaki bilgilerde değişiklik yaptığını iddia etti.

Gazeteye konuşan yetkililere göre mart ayı sonunda, İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da gasp ettiği topraklarda daha fazla yerleşim yeri kurulması planını onayladı.

Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin içi · 640×320 px
(326) 214 86 49

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'nde çalışan personel, bu adımı ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail’e yönelik açıkça belirlediği kırmızı çizgilerden biri olan "Batı Şeria’nın ilhak edilmemesi" ilkesini ihlal etme potansiyeli taşıyan bir adım olarak değerlendirdi ve Washington’daki politika yapıcılarına yönelik acil bir rapor hazırladı.

Haberin Devamı
class='medyanet-inline-adv'>

Ancak bu rapor hiçbir zaman Washington'a ulaşmadı çünkü Büyükelçi Huckabee'nin Başdanışmanı Milstein bu raporu engelledi.

BU OLAY İLK DEĞİLDİ

Yetkililer bu olayın bir ilk olmadığını da belirtti. Buna göre Milstein göreve başladığı Nisan 2025'ten bu yana Netanyahu hükümetini olumlu göstermek amacıyla İsrail’in faaliyetlerine ilişkin büyükelçilik raporlarını defalarca sansürledi veya önemli ölçüde değiştirdi.

Bahar aylarında Batı Şeria'da Yahudi yerleşimci şiddeti tırmanırken, büyükelçilik Washington'a İsrail'in yeterli adımları atmadığına dair bir rapor göndermek istedi ancak bunun yerine Milstein'in müdahalesi ile Washington'a İsrail'in saldırılara "yanıt verdiğine" dair bir rapor gitti.

Kongre üyeleri İsrailli yerleşimciler ve güvenlik güçleri tarafından öldürülen 9 Filistinli Amerikalının cinayetleriyle ilgili hesap sorulmasını talep ettiklerinde, Milstein, Büyükelçilik personelinin hazırladığı ayrıntılı raporu gizleyerek, ABD'li Kongre üyelerinin bilgi edinme çabalarını fiilen engelledi.

KUDÜS'E VARIR VARMAZ İLK İCRAATİ YAZIŞMALARI İSTEMEK OLMUŞ

Kudüs’e varışının hemen ardından Milstein, Filistin meseleleriyle ilgilenen büyükelçilik biriminden gelen yazışmaların kendisi tarafından onaylanmasını ısrarla talep etmeye başladı ve bazı personel, Milstein’ın raporları engelleyeceği veya yeniden yazacağı endişesiyle rapor yazmaktan kaçınmaya başladığı için, telgraf akışı haftada birkaç taneden ayda birkaç taneye düştü.

Haberin Devamı
class='medyanet-inline-adv'>

Yetkililer, Milstein'in bu müdahalesinin, Trump yönetiminin İsrail'in belli adımlarına karşı vereceği olumsuz tepkileri engellediğini ifade etti.

Ayrıca yetkililer, Milstein'in müdahalelerinin en ciddi sonucunun İsrail'in Batı Şeria'da gasp ettiği toprakları genişletmesine olanak sağlamak olduğunu aktardı.

BÜYÜKELÇİNİN BUNLARDAN NE DENLİ HABERDAR OLDUĞU BELİRSİZ

Öte yandan İsrail yanlısı görüşleriyle bilinen Büyükelçi Huckabee'nin başdanışmanının bu eylemlerinden ne denli haberdar olduğu da belirsizliğini koruyor.

Huckabee'nin birçok iletişim belgesini onaylaması gerekiyor ancak Milstein çoğu zaman tek başına hareket ediyor.

Bazı yetkililer Huckabee'nin zaman zaman İsrail'i olumlu göstermek için Milstein ile birlikte çalıştığını da kaydetti.

Haberin Devamı
class='medyanet-inline-adv'>

ABD'li aşırı sağcı radyocu Mark Levin'in üvey oğlu olan Milstein, hem ABD'de hem de İsrail'de ABD ve İsrail arasında üst düzey toplantıları organize eden kişi olarak tanınıyor.

NYT, söz konusu haberi hazırlamak için 15 ABD'li yetkili ile görüştü, onlarca belge, telgraf, not ve iç yazışmayı inceledi.

Gözden Kaçmasınİsrail'de Türkiye endişesi: Mekke İttifakı mercek altındaHaberi görüntüle
Kaynak: Hürriyet – haberin aslı
Bu haberi paylaşın
Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin sonu · 728×90 px

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İlgili Haberler