Bu alana reklam verebilirsiniz Sol kule (geniş ekran) · 160×600 px
(326) 214 86 49
Reklam
01 Kasım 2026, Pazar
Reklam
Vefat Edenler
Reklam
Ekonomi (Ulusal)

Marketlerin zam şampiyonu belli oldu

TZOB'un ekim ayı raporuna göre, limonda üretici ile market fiyatı arasında 11 katlık fark oluşurken, fiyatı en çok artan ürün domates oldu. Raporda, örtü altı üretime geçişin sebze fiyatlarını yükselttiği, artan yem, gübre ve mazot maliyetlerinin ise çiftçiyi zorlamaya devam ettiği vurgulandı

Güncelleme: 4 dk okuma 0
Marketlerin zam şampiyonu belli oldu
Haberler Ekonomi Alışveriş Gıda TZOB açıkladı: Ekim ayında marketlerin zam şampiyonu belli oldu

TZOB'un ekim ayı raporuna göre, limonda üretici ile market fiyatı arasında 11 katlık fark oluşurken, fiyatı en çok artan ürün domates oldu. Raporda, örtü altı üretime geçişin sebze fiyatlarını yükselttiği, artan yem, gübre ve mazot maliyetlerinin ise çiftçiyi zorlamaya devam ettiği vurgulandı

İhlas Haber Ajansı
Giriş: 31 Ekim 2026 - 10:11 Güncelleme: 31 Ekim 2026 - 10:11
Google’da haber kaynağınızı Habertürk olarak seçmek için tıklayın
Marketlerin zam şampiyonu belli oldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ekim ayında üretici ve market fiyatlarında yaşanan değişimler ile tarımsal girdi maliyetlerine ilişkin raporunu yayımladı.

Rapora göre limondaki fiyat farkını yüzde 333,6 ile kuru incir, yüzde 282,7 ile havuç, yüzde 233,2 ile elma ve yüzde 232,8 ile iç fındık takip etti. Üreticideki fiyatına kıyasla limon markette 11 kat, kuru incir 4,3 kat, havuç 3,8 kat, elma ve iç fındık ise 3,3 kat fazlaya satıldı.

Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin içi · 640×320 px
(326) 214 86 49

Üreticide 135 lira olan kuru incirin market fiyatı 585 lira 41 kuruşa, 12 lira 50 kuruş olan havucun 47 lira 84 kuruşa, 21 lira 66 kuruş olan elmanın 72 lira 17 kuruşa, 350 lira olan iç fındığın ise bin 164 lira 77 kuruşa yükseldiği kaydedildi.

REKLAM

MARKETTE DOMATES FİYATI YÜZDE 62,9 ARTTI

Ekim ayında markette takip edilen 36 ürünün 25'inde fiyat artışı, 11'inde ise düşüş yaşandı. Fiyatı en fazla artan ürün yüzde 62,9 ile domates oldu. Domatesi yüzde 35,2 ile sivri biber, yüzde 34,1 ile mısırözü yağı, yüzde 32 ile salatalık ve yüzde 27,9 ile yeşil soğan izledi.

Markette fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 16,5 ile limon olarak kayıtlara geçti. Limondaki düşüşü yüzde 8,9 ile maydanoz, yüzde 8,1 ile pirinç, yüzde 5,6 ile nohut ve yüzde 5,5 ile zeytinyağı takip etti.

ÜRETİCİDE DOMATES FİYATI YÜZDE 76,1 YÜKSELDİ

Üreticide 28 ürünün 15'inde fiyat artışı, 9'unda fiyat düşüşü görüldü, 4 üründe ise fiyat değişimi yaşanmadı. Üreticide fiyatı en fazla artan ürün yüzde 76,1 ile domates oldu. Domatesi yüzde 60,5 ile salatalık, yüzde 33,8 ile yeşil soğan, yüzde 33,7 ile yeşil fasulye ve yüzde 32,7 ile sivri biber takip etti.

REKLAM

Üreticide fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 44,3 ile limon oldu. Limondaki düşüşü yüzde 7,2 ile zeytinyağı, yüzde 5,5 ile Antep fıstığı, yüzde 5,4 ile fındık ve yüzde 5 ile patates izledi.

TZOB raporunda, zeytinyağı fiyatlarındaki düşüşün yeni hasat döneminin başlaması, zeytin rekoltesinin yüksek olması ve stoklarla birlikte arzın artmasından kaynaklandığı belirtildi. Limonda erkenci çeşitlerin hasadının devam etmesinin arzı artırarak fiyatları düşürdüğü, patateste ise hasat döneminin sonuna gelinmesi ve depolardaki ürün fazlasının düşük fiyatla piyasaya sunulmasının üretici fiyatlarını gerilettiği aktarıldı. Fındıkta fiyatların baskılanması ve Antep fıstığında hasadın sona ermesiyle piyasaya sunulan ürün miktarının artmasının da üretici fiyatlarındaki düşüşte etkili olduğu kaydedildi.

REKLAM

Domates, salatalık, yeşil soğan, sivri biber ve kabakta fiyat artışlarının tarla üretiminden sera üretimine geçiş sürecinden kaynaklandığı belirtilirken, yeşil fasulyede hasat döneminin sonuna yaklaşılmasıyla arzın daralmasının fiyatları yükselttiği ifade edildi.

GÜBRE VE YEM FİYATLARINDA ARTIŞ

TZOB verilerine göre, ekim ayında gübre fiyatlarında bir önceki aya kıyasla artış görüldü. ÜRE gübresi yüzde 3, DAP gübresi yüzde 2,5, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 2, amonyum sülfat gübresi yüzde 0,3 oranında zamlandı. Amonyum nitrat gübresinin fiyatında ise değişiklik olmadı.

Geçen yılın aynı ayına göre amonyum nitrat gübresi yüzde 67,7, amonyum sülfat gübresi yüzde 56,7, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 42,3, DAP gübresi yüzde 39,7 ve ÜRE gübresi yüzde 18,3 oranında arttı.

REKLAM

Ekim ayında bir önceki aya göre süt yemi yüzde 6,6, besi yemi yüzde 6,5 yükseldi. Yıllık bazda ise süt yemi fiyatlarında yüzde 38,9, besi yemi fiyatlarında yüzde 38,6 artış kaydedildi.

Raporda ayrıca elektrik fiyatlarının yıllık yüzde 25,1, tarım ilacı fiyatlarının yüzde 27,7 arttığı belirtildi. Mazot fiyatının ise ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,5, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73,4 yükseldiği bildirildi.

ÖNERİLEN VİDEO

O an kamerada... 14 yaşındaki kız çocuğuna istismar!

İstanbul Avcılar'da iddiaya göre, tekel bayisine gelen 14 yaşındaki kız çocuğu işletmeci tarafından istismara maruz kaldı. Tepki çeken anlar ise güvenlik kamerasına yansıdı.(İHA)

#TZOB
#meyve
#sebze
#GIDA
Yazı Boyutu
Küçük Normal Orta Büyük Ekstra Büyük
  • Ana Sayfa
  • Yazı Boyutu
  • Paylaş
    • Kaydet
    • Görüntüle
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
Emeklilikte son 7 yıl kuralı
Öksürük şikayeti vardı... Öldüren iğnede flaş gelişme!
Dibi 1994'te görmüştü
"En güçlüsü Galatasaray!"
Gece yarısı korkutan sesler! 3 okuldan birden...
Polonya'da anayasal kriz
İşte Fenerbahçe'nin Göztepe 11'i!
Likya Yolu'nda günlerdir aranıyordu... Alman turistten acı haber
Peribacası faciasında can vermişlerdi... Yürek yakan detay ortaya çıktı
Demir eksikliği dış görünüşten anlaşılabilir mi?
Zelenskiy bugün Türkiye'ye geliyor
Meteoroloji saat verdi! 2 kent için "sarı" alarm! 7 bölgede yağış var
Haftanın Kitapları
"Özcan Deniz'e büyük saygı duydum"
Galatasaray'dan dört dörtlük galibiyet!
Doğal gazda yeni dönem
TFF Tahkim Kurulu'ndan Abdülkerim Bardakcı kararı!
Türkiye'nin BM Genel Sekreterliği adayı Sinirlioğlu
Beşiktaş'tan İtalya'da muhteşem geri dönüş!
Hamile kızını öldürüp kaçtı
Kaynak: Habertürk – haberin aslı
Bu haberi paylaşın
Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin sonu · 728×90 px

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İlgili Haberler