Bu alana reklam verebilirsiniz Sol kule (geniş ekran) · 160×600 px
(326) 214 86 49
Reklam
02 Kasım 2026, Pazartesi
Reklam
Vefat Edenler
Reklam
Ekonomi (Ulusal)

'Kritik teknoloji' ihracatı 86 milyar doları aştı

Türkiye'nin orta-yüksek ve yüksek teknoloji sınıfındaki ürünlerden oluşan "kritik teknoloji" ihracatı, ocak-eylül döneminde 86,4 milyar dolara ulaştı.

3 dk okuma 0
'Kritik teknoloji' ihracatı 86 milyar doları aştı
Haberler Ekonomi Teknoloji 'Kritik teknoloji' ihracatı 86 milyar doları aştı

Türkiye'nin orta-yüksek ve yüksek teknoloji sınıfındaki ürünlerden oluşan "kritik teknoloji" ihracatı, ocak-eylül döneminde 86,4 milyar dolara ulaştı.

Anadolu Ajansı
Giriş: 01 Kasım 2026 - 11:35 Güncelleme: 01 Kasım 2026 - 11:35
Google’da haber kaynağınızı Habertürk olarak seçmek için tıklayın
'Kritik teknoloji' ihracatı 86 milyar doları aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin teknoloji üretimini artıracak politikalara öncelik vermesi, ihracat rakamlarına da yansıdı.

Türkiye, havacılık ve uzay araçlarından silah ve mühimmata, motorlu kara taşıtlarından tıbbi ürünlere, bilgisayardan elektrikli teçhizatlara kadar yüksek teknoloji gerektiren ürünlerde ihracatını artırıyor.

Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin içi · 640×320 px
(326) 214 86 49

Türkiye'nin orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatı 2013'te 53,1 milyar dolar iken 2017'de 60,1 milyar dolar seviyesini gördü. Söz konusu ürünlerin ihracatı 2021'de 77,4 milyar dolar bandına çıkarken 2022'de 88,7 milyar dolar oldu. Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı 2023'te 97,3 milyar dolar, 2024'te 101,1 milyar dolar ve geçen yıl 111,9 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

REKLAM

Söz konusu ihracat, ocak-eylül döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 86,4 milyar dolara çıktı.

Geçen yılın ocak-eylül döneminde 6,9 milyar dolar olan yüksek teknolojili ürün ihracatı, bu yılın 9 ayında da 7,4 milyar dolara ulaştı. Söz konusu ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 artış gösterdi.

Bu kategoride en fazla ihracat 3 milyar dolarla "bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı" alanında gerçekleşti. Bunu 2,5 milyar dolarla "hava ve uzay araçları imalatı", 1,9 milyar dolarla "eczacılıkla ilgili, tıbbi, kimyasal ve bitkisel ürünlerin imalatı" izledi.

REKLAM

- Orta-yüksek teknolojide motorlu kara taşıtları zirvede

Orta-yüksek teknolojili ürünlerin ihracatı da aynı dönemde yüzde 7,1 artışla 79 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Bu kategoride yer alan "motorlu kara taşıtlarının imalatı" 29,2 milyar dolarla en fazla ihracat yapılan sektör oldu.

Bunu 15,7 milyar dolarla "kimyasalların ve kimyasal ürünler", 15,1 milyar dolarla "elektrikli teçhizat" ve 14,1 milyar dolarla "başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizat" imalatları izledi.

Bu alanları da 3,4 milyar dolarla "silah ve mühimmat (cephane) imalatı", 818 milyon dolarla "tıbbi ve dişçiliğe ait araç ve gereçlerin imalatı", 664 milyon dolarla "hava ve uzay araçları ve ilgili makinelerin imalatı ile gemi ve tekne yapımı hariç diğer ulaşım araçlarının imalatı" takip etti.

ÖNERİLEN VİDEO

Anne ile oğlunu ayıran kaza! Hemzemin geçitte trajik son

Hatay'da, hemzemin geçitten geçmek isteyen otomobile trenin çarpmasıyla yaşanan kazada 45 yaşındaki anne Hülya Baysal hayatını kaybetti. Yanında oturan 21 yaşındaki oğlu Orhan Baysal ise yaralandı. Trenin, otomobili metrelerce sürüklediği anlar ise kameraya yansıdı (İHA)

#TÜİK
#ihracat
Yazı Boyutu
Küçük Normal Orta Büyük Ekstra Büyük
  • Ana Sayfa
  • Yazı Boyutu
  • Paylaş
    • Kaydet
    • Görüntüle
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
'Klima çarptı' dedi, doktora gitmek istemedi! Evinin önünde yaşamını yitirdi!
Sosyal medyada yeni dönem başladı!
FBI'dan 6,3 milyar dolarlık kripto vurgununa ilişkin kritik mesaj
Kuyudan çıkan cesedin 60 yıllık sırrı!
"Daha 10. haftada havlu attı"
ABD ara seçimlerine geri sayım
Trabzonspor ligde 5'te 5 peşinde!
İsrail basını: Ordu İran'a yeni saldırı hazırlıklarını tamamladı
Beşiktaş zirve takibini sürdürmek istiyor
Darüşşafaka'dan YKS'de ilk 1000'e! Başarıda kardeş bandı stratejisi
Tarihî kırılma yaşanıyor
Trump'tan Bolsonaro'ya süresiz izin
Engelli oğluyla duygusal anlar
Baharat olduklarına inanamayacaksınız!
31 ilde sağanak yağış bekleniyor
Almanya'nın birçok kentinde gençlerden protesto
"Mutlu bir yuva önceliğimdi"
SPK Başkanlığına Muhsin Atcı atandı
Altın Portakal 'Taş ve Tüy'e
Orhan Baba çaldı, Tarkan söyledi
Kaynak: Habertürk – haberin aslı
Bu haberi paylaşın
Bu alana reklam verebilirsiniz Haber – metin sonu · 728×90 px

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

İlgili Haberler